Graszoden-online

Verticuteren

Print deze informatie

Waarom verticuteren?

Wortels van gras hebben naast water en voedsel ook lucht nodig. Door te verticuteren maak je de grond los en haal je de ontstane vilt-moslaag weg. Verticuteren zorgt voor een goede groei van uw gazon en voorkomt mosvorming. Verticuteer in april-mei of augustus-september. Het gazon groeit in deze maanden het best en zal zo snel herstellen.


Voorbereiding

U bemest met Gazonmest, strooit kalkkorrels en mosbestrijder op het gazon twee weken voordat u gaat verticuteren.  Het gras zal vol in de groei zijn wat het herstel van het gazon ten goede gaat komen. Nadat u geverticuteerd hebt kunt u het gazon doorzaaien met het graszaadmengsel. Kale plekken, ontstaan door bijv. onkruid of mos, herstellen snel en het gazon heeft weer een egaal beeld. Voor uitgebreide informatie kijkt u bij de productinformatie over de Gazoncare onderhoudsmix.

Als er onkruid in uw gazon zit kunt u het bestrijden met een onkruidbestrijdingsmiddel dat geschikt is voor het gebruik in gazons. Laat u hierover goed voorlichten op een tuincentrum. Als het onkruid afgestorven is zult u de restanten met het verticuteren verwijderen.

Als u mos in uw gazon heeft moet u dit voordat u gaat verticuteren bestrijden. Graszoden-online heeft in haar assortiment gazonmest hiervoor de benodigde materialen.


Gereedschap:

 • verticuteerhark of verticuteermachine
 • riek
 • bladhark
 • kruiwagen
 • bezem

materialen:

 • indien nodig kunstmest en onkruidbestrijdingsmiddel

Werkvolgorde:

 1. bepaal de diepte waarop je gaat verticuteren, je moet door de grond heen gaan;
 2. verticuteer het gazon;
 3. hark met de bladhark het afval op hopen;
 4. voer het afval af, gebruik de riek en de kruiwagen;
 5. veeg de stoep aan;
 6. maak het gereedschap schoon.

Tips;

- het afval dat ontstaat door het verticuteren moet u niet verticuteren. O.a. de mosplanten en zaden gaan hierdoor niet dood. Als u de compost weer gebruikt bent u dus eigenlijk ook aan het zaaien. Het afval kunt u het beste via de GFT-kliko afvoeren.

Informatie over de Gazoncare onderhoudsmix

Direct de Gazoncare producten bestellen

Terug  

Verticuteren en beluchten

Verticuteren wil zeggen : goed schoonmaken, uitkammen. Dit is nodig om afgestorven gras, mos en maairesten uit het gazon te verwijderen en de grasmat gezond te houden. Houd gras in de zomer in de gaten.
Tip van de maand juni 2019